Forskning har gjort att vi har effektiva varmvattenberedare

Varmvattenberedaren i ditt hem har en viktig roll i ditt vardagsliv och det ligger mycket forskning bakom för att utveckla så effektiva varmvattenberedare som möjligt. Allt från enkla sysslor till en varm dusch efter en lång dag beror på det. Det är därför det är viktigt att välja den modell som inte kommer att orsaka problem under många år framöver.

Forskning har gjort att vi har effektiva varmvattenberedare

Hur man väljer rätt varmvattenberedare

För att hjälpa dig att välja den bästa modellen för dina behov har vi förberett den här guiden om hur du väljer en varmvattenberedare. Det är användbart inte bara för erfarna husägare utan också för dem som köper en ny varmvattenberedare för första gången. Här är vad du behöver tänka på innan du köper en varmvattenberedare:

Storlek och kapacitet

När du dimensionerar din varmvattenberedare bör du överväga vilken typ och teknik din varmvattenberedare använder. För att välja rätt storlek för en varmvattenberedare på begäran måste du veta antalet apparater och kranar som kan använda varmvatten samtidigt.

Ta hänsyn till den maximala flödeshastigheten för dina apparater och temperaturökningen. Det är ingen hemlighet att ju större familj, desto högre varmvattenförbrukning. Det är därför du måste ha en varmvattenberedare som kan lagra tillräckligt med vatten för ditt hushåll. Här är några rekommendationer när det gäller varmvattenberedarens kapacitet:

  • Fem eller fler sovrum – 300 eller fler liter
  • Fyra sovrum – mellan 210 och 300 liter
  • Tre sovrum – mellan 180 och 210 liter
  • Två sovrum – mellan 150 och 180 liter
  • Ett sovrum – mellan 120 och 150 liter

Flöden presenteras vanligtvis i tillverkarens manualer och räknas i liter per minut. Summa flödeshastigheterna för dina apparater och du hittar ett uppskattat maximalt flöde som behövs för ditt hushåll. Temperaturhöjning är en skillnad mellan önskat vatten och inkommande vattentemperaturer. För de flesta hushållsapparater är den önskade temperaturen cirka 49 ℃.

I genomsnitt är den inkommande vattentemperaturen i Sverige ca 10 ℃. Därför måste du ha en varmvattenberedare som kan ge en temperaturökning på minst 39 ℃. Ju högre temperaturnivå desto större blir varmvattenberedaren. För att korrekt identifiera den nödvändiga storleken på en varmvattenberedare med en lagringstank måste du tänka på vilken tid på dagen du och din familj använder varmvatten mest.

Tänk på vad som är den maximala mängden vatten du använder den timmen. I genomsnitt är en minut dusch lika med 12 liter, ett enda diskmaskinprogram använder cirka 10 liter och en tvättmängd behöver 60-70 liter per enstaka tvätt. Jämför dina resultat med varmvattenberedarens första timmevärde, som du hittar i tillverkarens instruktioner. Sök efter modellerna som matchar ditt högsta timmebehov inom 3 till 6 liter.

Bränsle

Mångfalden av vattenvärmare på marknaden representeras inte bara av deras storlek utan också av vilken typ av bränsle de kör på. Beroende på modell kan vattenvärmare arbeta med gas, olja, flytande petroleumgas eller el. Gasvarmvattenberedare är vanligtvis billigare att ha än de elektriska, men du måste boka en gassäker certifikatkontroll då och då.

Effektivitet

Effektiviteten hos en varmvattenberedare förklarar hur mycket bränsle en enhet faktiskt bränner. Den baseras på mängden producerat varmt vatten per enhet bränsle som förbrukas under en dag. Alla moderna enheter måste följa vanliga effektivitetsbetyg som godkänts av regeringen.

Ström och strömavbrott

Om ett strömavbrott inträffar stängs de elektriska enheterna av omedelbart. Om du inte har något varmvatten lagrat kommer du inte att ha tillgång till varmvatten förrän strömmen återställs. En alternativ lösning kan vara att ansluta din varmvattenberedare till en reservkälla. Gasvärmare är inte beroende av el. Spolen eller lågan drivs av gas, vilket gör att de kan arbeta under ett strömavbrott.

Kostnad

Installation av alla värmeapparater är en stor investering och innehåller vanligtvis många variabler. Priset på en varmvattenberedare beror på märke, typ och storlek. En annan viktig sak att tänka på är priset på bränsle som driver din apparat. Om du jämför de tillgängliga bränsletyperna i din region kan du upptäcka att vissa på sikt är mer ekonomiska än den andra. Bortsett från detta, tänk på installationskostnaderna eller ytterligare byggnadsarbeten för att montera en varmvattenberedare.

Typ av varmvattenberedare

Nu när du vet vad du ska vara uppmärksam på är det dags att välja typ av varmvattenberedare. Du kanske undrar vad som är skillnaden mellan de specifika typerna av varmvattenberedare och hur du väljer den som passar bäst för ditt hem. Här är vad du behöver veta om de olika alternativen:

Varmvattenberedare med tank

Denna typ av varmvattenberedare är ett populärt val på marknaden. Värmaren tar kallt vatten från elnätet och värmer det till önskad temperatur. Beroende på vilket bränsle din värmare använder – gas eller elektricitet – värmer den här enheten vatten med hjälp av en gasbrännare eller elektriska värmestavar inuti. När du slår på kranen trycker trycket ner varmvattnet från tanken, vilket gör att du kan ta ett trevligt, varmt bad eller dusch.

Tanklös varmvattenberedare

Som du kan gissa lagrar denna typ av värmare inte vattnet i en tank. Den levererar den direkt till kranen. Den mest betydande fördelen med en tanklös varmvattenberedare är en obegränsad tillförsel av varmvatten. Så när du sätter på kranen för att diska, utlöser vattenflödet en värmeväxlare som överför värme från en värmeenhet till vattnet. Beroende på din bränsletyp kan värmeenheten vara en gaseldad brännare eller elektriska spolar. Vattencirkulationen genom den aktiverade växlaren gör att du kan använda varmt vatten när som helst.

Värmepump

Jämfört med de tidigare modellerna vi har diskuterat genererar värmepumpsmodellerna inte värme direkt och en värmepump ger mindre elförbrukning. Istället använder de el för att flytta värme från en plats till en annan. Värmepumpen i varmvattenberedaren drar den omgivande luften, absorberar värmen genom ett köldmedium och leder den till en tank. För att denna enhet ska vara effektiv bör luften runt enheten ligga i området 5 – 32 ℃. Eftersom denna varmvattenberedare använder den omgivande luften bör luftutrymmet vara minst 30 kubikmeter, vilket gör det till en svår lösning för mindre egenskaper.

Soldriven

Detta är den mest kostnadseffektiva typen av varmvattenberedare. Den består av solfångare och en lagringstank. Solfångarna absorberar värmen, överför den genom rören till värmeväxlaren i värmetanken. Soldrivna varmvattenberedare kräver ofta ett reservsystem, så att du kan få varmt vatten när solljus inte är tillgängligt. Du kan alltid kombinera det med ett tankat eller tankfritt varmvattenberedningssystem som reservlösning.

Kondensvattenberedare

En högeffektiv varmvattenberedare. Enheten producerar en het ånga som vidare passerar genom en värmeväxlare. Därefter överför den värmen till vattnet och höjer därmed temperaturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *