Genom att köpa ett provtagningspaket via webben eller på närmaste apotek går det enkelt att göra ett test hemma, få rådgivning och konsultation av en doktor på nätet samt ett e-recept som man antingen kan hämta ut själv på apoteket eller få skickat direkt hem i brevlådan.

Det finns ett stort behov av att lättare komma i kontakt med vården

– Det finns ett stort behov av att lättare komma i kontakt med vården och på ett smidigt sätt få snabba korrekta svar på sina prover och därifrån få rätt behandling. Våra tester kan man göra när helst man önskar, vilket gör det fullt möjligt att lättare ta kontrollen över sin hälsosituation, förklarar Anne Kihlgren VD och en av grundarna till Dynamic Code dvs företaget som utvecklat olika hemtester. Det är Dynamic Code som är initiativtagare till dynamichealthcare.se.

Säkra provsvar

Verksamheten utvecklas hela tiden och sedan starten 2001 har antalet test utökats och flera nya test kommer att lanseras under året.  I dagsläget kan man bland annat få svar på om man har nagel- och hudsvamp, olika intim- och könssjukdomar eller svar på tester gällande olika mag- och tarmproblem.

Inom vården är det tyvärr vanligt att man inte alls diagnostiserar

Med testerna råder det ingen som helst tvivel om testresultaten. De talar för sig själva och gör det möjligt att inom loppet av några timmar starta en eventuell behandling via samarbeten med den digitala vården.

– Inom vården är det tyvärr vanligt att man inte alls diagnostiserar och därmed feldiagnostiserar bakteriell vaginos och skriver ut recept som behandlar svampinfektion istället för att skriva ut nödvändig antibiotika. Med våra säkra DNA-baserade test slipper man risken att få fel diagnos.

Proverna skickas till företagets kvalitetssäkrade laboratorium i Linköping där man helt anonymt utför DNA-analyser.

Stora möjligheter

Testen har minst samma säkerhet som i vården. Är testresultatet positivt och man behöver komma i kontakt med en läkare är man garanterad ett videomöte på webben inom fyra timmar. Dessa hemtest kortar tiden för att få säkra testsvar och behandling. Inom kort lanseras även ett glutentest där man har svaret på eventuell glutenintolerans inom sex dagar.

Inom vården kan en sådan utredning ta flera år

– Inom vården kan en sådan utredning ta flera år. Våra tester och tjänster är till för dem som ser nyttan med att få snabba, korrekta provsvar som gör det möjligt att sköta hälsan hemifrån. Vi har fått otroligt god respons och ser stora möjligheter med konceptet som vi utvecklar kontinuerligt, avslutar Anne Kihlgren.