– Appar inom vården gör mycket nytta. Både de som designas speciellt för vården och de allmänna hälsobefrämjande apparna som ännu inte kan kopplas ihop med vårdens informationssystem, säger Staffan Lindblad, professor på Karolinska Institutet.

– Apparna bidrar till att vi kan upptäcka kroniska sjukdomar tidigt och att man kan få ett bättre liv efter diagnos. De kan också användas för att stärka konditionen, lära sig äta bättre eller sluta röka, fortsätter han.

Apparna bidrar till att vi kan upptäcka kroniska sjukdomar tidigt

Hälsobefrämjande appar ger patienten möjlighet att få kontroll över sin hälsa. Apparna kan användas för att registrera alltifrån kaloriintag och träningsvanor till att mäta EKG eller blodsocker. De kan därför lindra besvär och hjälpa patienter att leva så bra som möjligt.

– Det finns till exempel en väldigt stark korrelation mellan fysisk aktivitet och inflammationsdrivande gener. Fysisk aktivitet gör att de lugnar ner sig. Har du då en app som talar om för dig att du till exempel har gått för få steg idag, kan det hjälpa dig mycket, säger Staffan Lindblad, men poängterar att det är viktigt att vara medveten om att hälsoapparna inte behöver bygga på forskningsbaserad kunskap.

All data inte relevant

Socialstyrelsen rekommenderar till exempel 150 minuters fysisk aktivitet i veckan, helst 30 och minst tio minuter åt gången. Det sättet att mäta finns kanske inte med i appen.

Nycklarna till att hjälpa invånare att upptäcka sjukdomar tidigt

Ett problem för vården är att appar inte kan kopplas upp till vårdens system, bland annat eftersom all data som samlas i apparna inte är relevant. Det handlar också om juridiska frågor, som vem som ansvarar för datan i appen. De data som vården använder måste vara godkänd av en legitimerad vårdgivare. Dessutom måste tekniken anpassas så att vårdens system kan ta emot den data som finns i apparna.

– Det här är frågor som vi arbetar med och försöker lösa. När vi kan hantera detta då kan vi få verklig nytta av alla dessa appar. Det är en av nycklarna till att hjälpa invånare att upptäcka sjukdomar tidigt, säger Staffan Lindblad.