Och den upptäckten har omvandlats till en reagens som nu används världen över i cellterapier.

"Det var min pappa som gjorde upptäckten"

– Det var min pappa som gjorde upptäckten och vi startade företaget för att utveckla produkten till nytta både inom forskning och vård. Min far ville först starta ett cellterapiföretag. Men jag tänkte att även om produkten var revolutionerande och hade stor potential, skulle det troligen bli mycket svårt att göra det på egen hand, förklarar Kristian Tryggvasson, VD för BioLamina AB.

 

Skapa de bästa förutsättningarna

För att skapa de bästa förutsättningarna för framgång insåg han att det istället skulle vara bättre att upptäckten kunde utvecklas till produkter som skulle kunna användas över hela världen där cellterapi utvecklades och användes.

– Och det känns fantastiskt att kunna bidra med nya lösningar som möjliggör cellterapier där det tidigare inte har fungerat.

"Odlingen kan göras utan att stamcellerna muterar under odlingen"

Produkten Biolaminin-521 har använts i forskning (som Laminin-521) nu i flera år och är unik på många sätt. En är att odlingen kan göras utan att stamcellerna muterar under odlingen, något som tidigare varit svårt att åstadkomma, och dessutom är blir odlingen både betydligt snabbare och enklare än med andra reagenser.

– Traditionellt var det nödvändigt att använda ett mikroskop och skära bort differentierade celler. Med vårt reagens behövs inte det, vilket sparar mycket tid.

 

Tillhör en proteinfamilj

Deras produkt är ett protein som heter Laminin-521. Laminer tillhör en proteinfamilj och det finns olika typer i olika delar av kroppen. Laminerna är avgörande för att kunna skapa en naturlig miljö för cellerna.

Vad som också visat sig vara unikt med BioLaminas produkter är att de kan användas för att anpassa miljön för alla olika celltyper, vilka andra allmänna reagenser inte kan.

– Det gör att vårt reagens blir funktionellt betydligt bättre, vilket är en anledning till att många stora företag har valt att börja arbeta med oss.

 

Drömmen är på väg att bli sann

Och nu, nästan nio år efter starten, är deras dröm på väg att bli sann. I maj lanserar de officiellt en produkt för användning i kliniska prövningar. Men den har redan använts för att tillverka ett kliniskt provmaterial som testats på 6 patienter, och flera företag väntar på godkännande för att starta kliniska prövningar.

"Det regenerativa läkemedelsområdet växer snabbt"

Så, stamcellproduktion har blivit enkel med BioLaminas produkter, vilka kan användas hela vägen från idé till kliniska prövningar och godkända produkter.

– Det regenerativa läkemedelsområdet växer snabbt nu när företag går in i kliniska prövningar, och det är fantastiskt att se alla dessa framsteg och få bidra till dem, avslutar Kristian Tryggvason.

 

Klicka här för att läsa mer om BioLamina