Globala Parker Hannifin tillverkar högkvalitativa produkter inom en rad olika produktområden. Produkterna är sällan synliga, men möjliggör några av samhällets mest fundamentala funktioner - såsom infrastruktur­utveckling och hantering av råvaror.

Det finns många lyckade kundexempel som sätter ­Parker Hannifin på världskartan. Bland annat har de ett finger med i spelet bakom Volvo Lastvagnars nya gasdrivna LNG-lastbil. 

Vi har varit med och tagit fram en helt ny typ av bränslesystem

– Det är ett projekt vi arbetat med under några år, som äntligen lanserades för bara några veckor sedan. Här har vi varit med och tagit fram en helt ny typ av bränslesystem, berättar Joakim Wåhlstrand, Lead architecht, som för 11 år sedan gick Parker Hannifins interna talangutvecklingsprogram.

I ett globalt program för unga kommande ledare deltar 25 deltagare från hela världen. Marknadschefen Maria ­Backlund är en av mentorerna. 

– Programmet varvar utbildning med gemensamma globala projekt under ett och ett halvt år. För tillfället är jag mentor åt en deltagare från Schweiz. ­Mångfald är viktigt för oss på Parker och på kontoret här i Borås finns många olika ­nationaliteter, säger Maria.

 

Hundra år av entreprenörskap

 

I år firar Parker Hannifin hundra år av entreprenörskap, något som än i dag präglarföretagskulturen. Ett ­tydligt ­exempel på en satsning som tar Parker Hannifin in i framtiden är det nya affärskonceptet Voice of the Machine. 

Vi förser våra produkter med sensorer och mjukvara.

– Voice of the Machine är ett samlingsbegrepp för hur vi tar oss an connected services och trenden Internet of Things. Det innebär att vi förser våra produkter med sensorer och mjukvara, som gör att olika komponenter kan kommunicera med varandra, säger Joakim. 

– När komponenterna med hjälp av sensorer kan tala om att det är dags för service eller underhåll får våra kunder större möjligheter att optimera sina anläggningar och maskiner. Kostnadsbesparingar, energieffektivisering och längre livslängd på produkterna är några av fördelarna med uppkopplade produkter, fortsätter försäljningschefen Michael Hagberg. 

 

Kräver kompetens

 

Att ständigt ligga i teknikens framkant kräver kompetens inom många olika områden. 

Krävs fler som brinner för försäljning och projektledning.

– Framöver söker vi talanger som har kompetens inom ­elektromekanik och analysering av stora mängder data. Dessutom krävs fler som brinner för försäljning och projektledning, säger Maria.

– Vi går mer och mer mot en tid då vi inte bara säljer komponenter och system utan snarare tjänster och det som systemen levererar över tid. Det är en spännande tid som väntar, avslutar Michael.